maandag 8 mei 2017

Alie van Nierop-Geerlings 100 jaarBerkel en Rodenrijs - 'Hoe word je honderd' is een van de vele boeken die zijn geschreven over het ouder worden. Vele mensen vragen zich af hoe het ouderdomsproces gunstig te be├»nvloeden is en geleerden bestuderen al jaren hoe je zo lang mogelijk gezond en jong kunt blijven. Burgemeester Pieter van de Stadt ging op verjaardagsbezoek bij de honderdjarige mevrouw van Nierop-Geerlings in De Oudelandse Hof en stelde haar de hamvraag. “Hoe werd ├║ eigenlijk honderd?”“U heeft toch zeker supergezond geleefd,” doet Van de Stadt een poging om achter het recept te komen waarmee je eeuweling wordt. “Zelf ben ik nog niet eens op de helft.”
Alie (Alida) van Nierop–Geerlings geeft weinig van haar geheimen prijs. Het enige dat zij aan de burgemeester verklapt zijn de - door oudste zoon Hans ‘haar enige doodzonde’ genoemd – zes schepjes suiker in de koffie en enkele uurtjes gymnastiek per week.
“Eigenlijk had mijn moeder een turbulente jeugd.” Hans neemt het gesprek even over vanwege zijn moeders hardhorendheid. Een paar maanden na haar geboorte moest de kleine Alida, de jongste van zeven kinderen, haar moeder al missen als gevolg van de Spaanse griep. “Zij groeide op in een pleeggezin. Ze praat daar niet graag over maar het heeft haar vast en zeker gesterkt. Ze was al jong heel zelfstandig.” De geboren Rotterdamse ging werken bij de Spido. “Het huishouden deed zij er gewoon even bij.”

Als Van de Stadt vraagt of Van Nierop-Geerlings herinneringen heeft aan Diergaarde Blijdorp, gaan haar ogen stralen. “Ja daar gingen we vroeger naartoe en met de mensen van hier zijn wij er ook weleens geweest.” Bij de beautysalon in De Oudelandse Hof is Van Nierop-Geerlings een trouwe gast. “Mevrouw is best ijdel,” zegt Corrie van der Vliet van team Welzijn. “We gaan dikwijls weg, dan moet ik er toch netjes uitzien,” verontschuldigt de jarige zich.

Van Nierop-Geerlings kreeg drie zoons. Hans, Dick en Ruud. Samen met hen, de schoondochters, de zes kleinkinderen en evenzovele achterkleinkinderen vierde zij haar verjaardag al uitgebreid op een van de meest zonnige lentedagen van dit jaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten