donderdag 8 oktober 2015

Babbeltrucs

Bijna elke week verschijnt er wel een bericht in de krant over een ‘babbeltruc’. Onbekenden bellen aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. ANBO Rotterdam organiseerde in samenwerking met de politie een informatieve middag over senioren en veiligheid in Laurens Borgsate in Hillegersberg- Schiebroek. De ouderen kregen tips om alert te zijn op babbeltrucs aan de hand van situaties uit de praktijk.

Vier vrijwillige ambtenaren van politie speelden als echte acteurs en op realistische wijze diverse situaties na. Eerst zoals het niet zou moeten, later toonden zij ook de manier waarop je er wèl mee om kan gaan.

Zo moet het dus niet: Deur wagenwijd open voor man met plantje voor de buurvrouw die niet thuis is. “Wilt u een kopje koffie?,” vraagt oma Pia en gaat naar de keuken. Boef graait in het sieradenkistje. “Zo mijn zakken lekker gevuld.”


Pinnen zoals het niet moet met de handtas op de rug en op een te grote afstand.


De buit wordt verdeeld.....

Pinnen zoals het wel kan. Terwijl iemand probeert mee te kijken en haar probeert af te leiden zegt oma Pia: “Weet u wat, gaat u maar even voor.”

Politieagent Deborah Buijze wijst de senioren erop dat daders er heel betrouwbaar uit kunnen zien en allerlei soorten smoezen verzinnen om aan geld of bezittingen te komen. “Soms zijn het moeders met schattige kindertjes die vragen of hun kind even naar het toilet mag.
U denkt natuurlijk ‘dat overkomt mij niet’. Maar die boeven hebben er hun vak van gemaakt. Ze zoeken u uit want u bent goed opgevoed, gastvrij en behulpzaam. Wij geven u tips om uw veiligheid te vergroten. Na vanmiddag trapt u er niet meer in.”Geen opmerkingen:

Een reactie posten