woensdag 11 oktober 2017

Muskusrattenbestrijder Jan Hermus: ‘Het voelt niet als werk’

Bleiswijk – In een kano, in een motorbootje of gekleed in een waadpak. Zo kom je de muskusrattenbestrijder tegen. Altijd langs de oevers, op zoek naar sporen van de muskus- of beverrat. Zo’n 1000 kilometer lengte waterkant valt onder zijn verantwoordelijkheid. Samen met negen collega’s en een rayonambtenaar van het waterschap beschermt Jan Hermus op deze manier de kades en dijken. “De ratten graven enorm veel grond af en bouwen gangen waardoor instorting van de kade dreigt.”


“Mijn opa was tuinder en ook beroepsjager. Ik ging altijd met hem mee.” Via een baan in de bosbouw bij het Recreatieschap Rottemeren kwam het ambt van muskusrattenbestrijder op Hermus’ pad. “Het voelt niet als werk, daarom houd ik het al tweeëndertig jaar vol.” 

“Keutels van de ratten zetten je soms op het spoor van een ‘bouw’, zo heet hun behuizing onder water. Ze zijn gek op oeverplanten. Je kijkt dus ook altijd of daar ‘vraat’ aan zit. Een beverrat bijt een stengel af met een strakke streep overdwars, anders dan een muskusrat die een meer hoekige beet heeft. Zulke dingen weet je uit ervaring. 
Om te weten waar ze graag zitten moet je kijken door de ogen van de rat. Ze eten planten en zoetwatermosselen, deze laatste bijten ze op een speciale manier open. De muskusrat laat een mossel helemaal heel, in tegenstelling tot een meerkoet die hem helemaal kapot slaat. Een volwassen muskusrat graaft in een jaar wel een kuub grond uit de kade. Als ik er eentje op het spoor ben, trek ik mijn lieslaarzen aan en zoek ik met mijn voeten naar het gat van zijn bouwsel. De volgende stap is het zetten van een klem. Het klinkt niet leuk, maar hiermee beschermen we wel het omringende laaggelegen gebied tegen overstroming.”


 “Door alles wat ik zie op een dag, met daarbij de vrijheid die ik heb, word ik het nooit zat. Net nog lag ik met de boot ‘in het kantje’ mijn twaalfuurtje op te eten, toen er tien meter bij mij vandaan een ijsvogeltje even kwam vissen. Ik verdiep mij in meer dan alleen die rat. De natuur verandert steeds, laatst nog zag ik een kiekendief, een grote roofvogel, overvliegen. Die ben ik later samen met mijn vrouw, ook een natuurliefhebber, gaan zoeken.”Geen opmerkingen:

Een reactie posten