donderdag 24 december 2015

Vrijwilligers van VluchtelingenWerk In Hart van Holland aan het woord

‘Je laat alles achter en je weet niet waar je naartoe gaat’

Lansingerland - Via vele omzwervingen, ergens op de lange weg naar een nieuwe en veilige plek om te wonen, krijgen vluchtelingen met VluchtelingenWerk Zuid-Holland Noord te maken. Miep in ’t Veen en Zina Alsamarrai maken deel uit van het vrijwilligerscorps van de locatie Lansingerland. Elk vanuit hun eigen achtergrond begeleiden zij mensen met het opbouwen van een bestaan. In ’t Veen houdt zich daarnaast bezig met voorlichting op scholen.

Zina Alsamarrai bij de bushalte
waar zij in 2008 uit de bus stapte in Bleiswijk.
Miep in ’t Veen tijdens een lesje ‘VluchtelingenWerk’ op een basisschool.
“Stel: Je mag maar één plastic tas meenemen, wat doe je daar dan in?”

Miep in ’t Veen ontzenuwt meteen  een misverstand dat bij veel mensen bestaat. “De kortdurende opvang van vluchtelingen, zoals deze de afgelopen tijd in het nieuws kwam, is geheel door de gemeente uitgevoerd. VluchtelingenWerk komt pas in actie als iemand asielgerechtigd is, voorheen ‘statushouder’ genoemd, en woonruimte aangeboden krijgt.

In 2015 zijn 105 asielgerechtigden in de gemeente Lansingerland geplaatst. “Ik begrijp best dat het voor mensen die op de woningwachtlijst staan frustrerend kan zijn. ‘Ik sta al zolang op de wachtlijst en nou komt er een ‘nieuwkomer die gelijk een huis krijgt’ hoor ik vaak. Maar waar ik geen begrip voor heb is als men zegt ‘zij krijgen alles gratis’. Er zijn strenge voorwaarden aan zo’n verblijfstatus verbonden. Die mensen krijgen een lening om te starten, het inrichtingskrediet, en ze moeten alles in termijnen terugbetalen. En een baan krijgen kan pas zodra zij de inburgeringscursus met goed gevolg hebben afgesloten.”

Voormalig vluchteling Zina Alsamarrai begrijpt de zorg en de angst van inwoners van Lansingerland. “Overal in de wereld zijn slechte mensen maar we kunnen deze vluchtelingen niet onze rug toekeren en duizenden onschuldige mensen niet helpen. Ik heb vertrouwen in onze overheid en de inlichtingendienst en boven alles, ons volk natuurlijk. De mensen worden kritisch gescreend voordat er sprake is van huisvesting.”

“Vergis je niet,” vervolgt In ’t Veen, “die mensen hebben zó veel meegemaakt en hebben daar geestelijke littekens aan overgehouden. Je laat alles achter en je weet niet waar je naartoe gaat. Families verzilveren soms alles wat er te verzilveren valt om te zorgen dat een van hen een veilige plek bereikt en wachten dan af of het ooit mogelijk is dat zij daar ook naartoe kunnen gaan. De reis wordt vaak gemaakt door een jong en mannelijk familielid. Hij is meestal eindeloos eenzaam en heeft niks behalve kleding en wat spulletjes die in een koffer passen.”

Wie voor de eerste keer vanuit een asielzoekerscentrum(AZC) naar Lansingerland komt wordt al bij de bushalte op te wachten door mensen van VluchtelingenWerk, soms met een tolk als dat nodig is.” Zina Alsamarrai herinnert zich haar ‘bushaltemoment’ maar al te goed. “Het was in de lente van 2008 toen ik ons huis kwam bekijken, alles was groen, zo mooi!” Ze was met haar kinderen Hady en Fatima gevlucht uit Irak, via het toen nog rustige Syrië naar Nederland. “Het jaar erna kwam mijn man Kusai en toen wij in ons huis in Bleiswijk gingen wonen was ik vijf maanden zwanger. Op kerstavond van dat jaar werd onze tweeling Meryem(Arabisch voor Maria) en Malak(engel) geboren.” Naast haar drukke baan als tolk-vertaler zet Alsamarrai zich als ervaringsdeskundige in om asielgerechtigden op weg te helpen naar een nieuw bestaan.
“Ik weet hoe vluchten aanvoelt  en hoe het is om te moeten wennen in een vreemd land. Dit jaar begeleidde ik een alleenstaande jongeman uit Syrië. Nadat alles rondom zijn huisvesting geregeld was hielp ik met het aanmelden bij het energiebedrijf, het behandelen van post en zelfs het lid worden van de bibliotheek.”

Miep in ’t Veen schetst wat er vanaf het ‘bushaltemoment’ allemaal moet gebeuren.
“Zo’n eerste dag ga je met de mensen mee naar het kantoor van VluchtelingenWerk, het gemeentehuis en Woningcorporatie 3B Wonen. Zij móeten de aangeboden woning accepteren, ook als het huis niet aan de verwachtingen voldoet. Het is dus kiezen tussen ‘ja’ en ‘ja’. Er komt veel op hen af zoals een bankrekening openen, water en elektriciteit aanvragen en een verzekering afsluiten. Meestal plannen we nog een tweede dag voor de  inrichting van de woning en het bekijken van scholen voor de kinderen.” Afhankelijk van de gezinssamenstelling en de grootte van het huis wordt een lening afgesloten. Niet vrijblijvend: Elke aankoop moet met bonnetjes verantwoord worden bij de gemeente.
De duur van de begeleiding door Vluchtelingenwerk werd dit jaar verlengd van een naar anderhalf jaar. “In die periode blijven wij helpen met alle zaken die op hun pad komen bij het inburgeren zoals budgetteren, digitaal bankieren en de weg zoeken in de gezondheidszorg zoeken.”

Hulp van Sinterklaas en de Kerstman
Als ‘Hulp van Sinterklaas’ zette Miep in ’t Veen in de maand december een particuliere actie op touw. “Op mijn huisdeur zat een sticker, ‘Hulpmagazijn van Sinterklaas’. Achtenzeventig kinderen uit gezinnen die vier jaar of korter in Lansingerland wonen, werden op 5 december verrast met een doos vol cadeautjes. Gelukkig had ik vele helpende handen voor het uitzoeken en inpakken.”

“Op een gegeven moment stond mijn hele huis vol met dozen. Allerlei mensen ruimden hun kasten op en brachten speelgoed en kleding.” De collecte van een oecumenische kerkdienst in Berkel en Rodenrijs verschafte de hulptroepen van Sinterklaas extra middelen. De rooms-katholieke jongeren van Berkel & Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk, ENS(Everybody Needs Somebody), schonken chocoladeletters en verzetten ontzettend veel werk. Zij zorgden ook voor de bezorging. Ik zette de routes uit en vijf auto’s gingen op pad. De kinderen waren zó blij als er aangebeld werd met de mededeling ‘Sint heeft gevraagd of wij dit pak hier wilden brengen.” Nu Sint is uitgezwaaid begint In ’t Veen met verzamelen van kerstpakketten.
  
klik hier voor artikel in Hart van Holland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten