maandag 6 juli 2015

Hitte in de kas

Bleiswijk – Het hoofd koel houden, hoe doe je dat in een kas met extreem tropische temperaturen? “Het is goed te doen hoor,” lacht scholiere Demi die samen met Aneta en Dominique stekjes ‘aan het zetten’ is in een plantenkas van Ovata aan de Groendalseweg. Zegt zij dit omdat baas Tristen Groen erbij staat? “Nee hoor, het is echt zo, maar we zitten nu wel in de schuur, daar is het iets koeler dan in de kas zelf.” Groen vult aan: “Als er wel in de kas gewerkt moet worden is het zo dat boven de zesentwintig graden de ventilatoren automatisch water gaan sproeien. Water haalt warmte uit de lucht. Dit is verkoeling voor de plantjes maar ook voor de werknemers.” De tuinder laat zien dat er ook al flink ‘gekrijt’ is. Het wit gespoten glas houdt de zon zoveel mogelijk buiten. De temperatuur in de kas zal volgens Groen niet hoger worden dan de buitentemperatuur. Demi spoort ons aan om eens te gaan kijken bij de overburen in de tomatenkas. “Daar is het echt veel erger.” Bij Ovata wordt met tropenroosters gewerkt. Groen: “Om twaalf uur gaan we naar huis”.
 Linksvoor Demi, daarachter Dominique en rechtsvoor Aneta
In de tomatenkas valt meteen op dat er niet gekrijt is, ook hangen er geen schermen tegen de zon. Joost Rip van Tomatenkwekerij Van den Bosch legt uit dat het voor de tomatenplanten teveel licht zou wegnemen. “Maar aangezien de werknemers tussen de planten staan bij het plukken, is het wel uit te houden. Ze staan in de schaduw van het groen en de planten verdampen vocht. Dat zorgt ook in de rest van de kas voor verkoeling.” Een van de plukkers kan er nog wel om lachen en gaat onverstoorbaar door met zijn werk. Toch is het er aanzienlijk warmer dan in de plantenkas. “We hebben al een keer zesendertig graden gemeten in de middag, daarom werken we volgens tropenroosters. Vroeg beginnen en rond de middag naar huis, zegt Rip terwijl hij op de heftruck met een lading volle dozen springt.
Een plukker tussen de vleestomaten bij Van den Bosch kan er nog wel om lachen. Toch is het er veel warmer dan in de plantenkas.

En tsja....als je als verslaggever de kas in wil krijg je ook nog een lekker warm pakje aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten