maandag 9 september 2013

Bleiswijkse kinderfysiotherapeute op de bres voor kinderen in Nepal

Het in 2012 gestarte project bij het Special Education and Rehabilitation Center for Disabled Children (SERC) in Kathmandu, Nepal, wordt de komende drie weken afgerond.
Thea Scholte,  initiatiefneemster van het project en werkzaam bij Fysiotherapie Dunantstraat in Zoetermeer, is dolblij met deze missie. “Het is zó bijzonder dat mensen zich in hun vrije tijd inzetten voor de minder bedeelde medemens”.


Vrijwilligers van stichting de Vliegende Meubelmakers reisden onlangs naar Nepal om aangepaste meubels voor ruim zeventig gehandicapte kinderen te timmeren. Een puur stukje ontwikkelingswerk waarbij zij hun kennis en kunde delen met de plaatselijke bevolking.

Het begon allemaal in 2010 toen Scholte via haar zoon in contact kwam met de school (SERC) in Kathmandu. De directe aanleiding voor het besluit om samen met collega Sjoukje Wethmar de fysiotherapeuten ter plekke te gaan ondersteunen was een filmpje over een tweejarig gehandicapt meisje.
Dankzij financiële hulp van gulle gevers kon Wethmar in april 2011 vertrekken.
Al na een maand intensief samenwerken met de Nepalese collega’s boekte zij grote vooruitgang. Scholte legt uit: ”In plaats van het ouderwetse ‘oprekken’ van de spieren worden de patiëntjes op een grote skippybal ‘los’ geschud, meer spelenderwijs oefenen dus”.
Om nog meer doelen te bereiken zou het meubilair aangepakt moeten worden.
Een goede reden om de Vliegende Meubelmakers in te schakelen. Deze vrijwilligers die veel ervaring hebben met het maken van doorsnee bedden, tafels en bankjes in ontwikkelingslanden over de hele wereld zien het als een grote uitdaging om nu eens aangepaste meubels te maken.
Zij brengen hun kennis over aan de lokale bevolking. Het gereedschap maakt deel uit van hun reisbagage maar het benodigde hout, de schroeven en spijkers kopen zij bij plaatselijke leveranciers.


“In het voorjaar van 2014 ga ik zelf voor de derde keer naar Kathmandu, ik kijk er erg naar uit, het kost je energie maar het geeft ook heel veel energie”. Zegt Scholte tot slot.
Tot die tijd deelt zij wervingsfolders uit op congressen en verkoopt zij viltproducten afkomstig van jongerenwerk in Nepal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten