maandag 8 oktober 2012

Trekvogels tellen onder barre weersomstandigheden

Donkere wolken en hoosbuien trotserend gingen afgelopen zaterdag de vogeltellers van Natuur- en Vogelwacht Rotta al vroeg op pad, gewapend met verrekijkers en telescopen. Dit keer voor een hele speciale teldag, Euro Birdwatch, waarbij tienduizenden vogelaars in 38 Europese landen gezamenlijk de trekvogelbewegingen in kaart brachten.








Vanaf acht uur werd telpunt L├╝hrs bemand, het op drie├źndertig meter hoogte liggende uitkijkpunt bovenop de skiberg bij Bergschenhoek. Spannend, omdat een vogelaar altijd hoopt een zeldzame soort te spotten en tegelijkertijd ontspannend als hij of zij geniet van het spectaculaire uitzicht.

Dat het geen recorddag zou worden was al snel duidelijk, tegen tienen bleek dat de meeste trekvogels in hun schuilplaats bleven om te wachten op beter weer voor de grote reis naar het zonnige zuiden. Er zat voor de vogelliefhebbers niets anders op dan eveneens  beschutting te zoeken in hun eigen natuurinformatie Centrum Trefpunt Rotta aan de Hoeksekade. Hier wisselde men ervaringen uit en via de website www.trektellen.nl kwamen de resultaten van telposten elders in Europa binnen.
"Op zo'n dag met een grijze lucht spot men zeker tien keer minder trekvogels dan op een heldere dag", vertelt de heer Jan Mudde. "De meest bekende soorten die normaal gesproken op een gemiddelde dag in oktober overvliegen zijn de zanglijster, graspieper, veldleeuwerik en boerenzwaluw. De kleine zangvogels reizen liever ’s nachts, een verklaring is hiervoor nog niet gevonden maar angst voor hun grotere soortgenoten, de roofvogels, zou hier een reden voor kunnen zijn” vervolgt Mudde.
Volgens Dick Hoek en Cor Noorman, Rotta leden van het eerste uur, begint men al in augustus met het speuren naar trekvogels maar is het vooral in oktober topdrukte op de vliegroute’s naar het zuiden. “In de loop van november zijn de meeste reizigers op hun eindbestemming aangekomen, dat kan voor de ene soort Frankrijk zijn in tegenstelling tot anderen die soms duizenden kilometers vliegen om ergens in Afrika neer te strijken” voegt Dick hier aan toe.
                                     
Op de foto is te zien dat de vogelaars het niet konden laten om bij het eerste streepje blauw de lucht weer af te speuren naar trekvogels die het alsnog waagden om op weg te gaan naar warmere oorden. Van links naar rechts: Cor Noorman, Jan Mudde en Dick Hoek.




De volgende dag, toen de lucht wel helder en blauw was, klom een team van tellers opnieuw naar het uitkijkpunt met een aanzienlijk beter resultaat, helaas te laat voor een hoge score bij Euro Bird Watch. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten