maandag 27 februari 2012


Terugblik: Zwieren op het ijs


Op het ijs stappen in het verlengde van je eigen achtertuin, dat is pas echt genieten….
Maar als je op een doordeweekse dag een schaatstocht over de Rottemeren kan maken is het plaatje helemaal compleet. Gelukkig had ik mijn camera meegenomen, want zeker als je in je eentje over het ijs zoeft, zie je de mooiste en leukste taferelen aan je voorbij gaan.
Aangekomen bij de Roerdomp in Zevenhuizen viel mijn oog op een klein schoongeveegd baantje waar twee mensen aan het ijsdansen waren. Het zag er heel professioneel uit en je zag dat ze er vooral veel plezier in hadden, ook al moesten sommige ”kunstjes” meerdere malen gedaan worden voordat het gestroomlijnd liep. Voor ik het wist had ik een paar foto’s gemaakt…….een beetje wiebelig omdat ik zelf op schaatsen stond.

Pas toen ik de foto’s later op de dag op de computer bekeek, kwam ik op het idee om een foto van het ijsdanspaar op te sturen naar het AD, dit keer niet via het upload systeem dat ik gebruik als wijkcorrespondent, maar naar de redactie die eerder een oproep had gedaan voor allerhande foto’s van ijspret.
Deze oproep leverde hartverwarmende plaatjes op, van kleine krabbelende ukken tot zwierende senioren, zo liet de kop lezen in AD Reiswereld van zaterdag 11 februari.
Ook mijn foto was geplaatst;

'Zwart-wit' Andrea van der Houwen werd tijdens het schaatsen op de Rottemeren getroffen door de gedrevenheid en het plezier van dit zwierige ijsdanspaar. “Geen idee wie deze mensen zijn”

Ik kreeg veel leuke reacties uit mijn omgeving maar wat het allerleukste was;
De mensen van de foto hadden zichzelf herkend en wisten via de krant mijn e-mail adres te bemachtigen. “Een verrassing om de foto in het reiswereld katern van het AD te zien” schreef Wil Visser, afkomstig uit Nieuwerkerk a/d IJssel. Het leek haar gepast om de anonimiteit op te heffen. Samen met schaatspartner Ben van Beek uit Bergschenhoek beoefent zij deze moeilijke schaatssport waarbij veel techniek komt kijken.
Zij zijn lid van de Nederlandse IJsdansclub, welke één keer per week traint in het Silverdome in Zoetermeer. Ook schrijft zij dat Nederland  internationaal gezien niet erg aan de ijsdansweg timmert maar dat vooral ijsdansparen uit Oost-Europa en ook China zich presenteren. Volgens Wil besteedt Eurosport altijd wel aandacht aan de Europese- en Wereldkampioenschappen kunstrijden(waaronder ijsdansen).

Nadat ik zelf een kijkje had genomen op de website van de ijsdansclub, besefte ik dat men bij deze sport natuurlijk niet praat over “kunstjes” maar “figuren”. Wil je ook meer weten over deze sport, klik hier

Het muisje had nog een leuk staartje; op een trainingsavond in het SilverDome in Zoetermeer heb ik Wil en Ben geïnterviewd voor het AD en in de bijlage Rotterdam Stad van zaterdag 25 februari is het bovenstaande artikel geplaatst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten