maandag 23 januari 2012

Niets veranderd?


Eén van de leerkrachten van basisschool De Wiekslag in Bleiswijk had mij gevraagd om mee te doen aan  het voorleesontbijt op 18 januari. Dat leek mij erg leuk.  In alle groepen werd voorgelezen door ouders en buurtgenoten in hun beroepskledij.  Na het voorlezen vertelde ieder over zijn of haar beroep; de bakker, brandweerman, politieagent, soldaat, verpleegkundige, timmerman, postbode en de directeur van de school.

Woensdagochtend half negen stond ik op een vol schoolplein waar de kinderen tikkertje aan het spelen waren net als vroeger, niets veranderd…..
De deuren gingen open en ik liep mee met de stroom naar binnen.
Over de hoofden van de kinderen zag ik de juf van groep acht al staan, handjes gevend aan elk kind, ook niet veranderd…..iemand riep vanuit de keuken of ik koffie wilde en voor ik het wist stond ik de juf een hand te geven met een mok koffie in mijn andere hand, niet echt een goed voorbeeld voor de leerlingen maar gelukkig viel het helemaal niet op want het was immers geen gewone lesdag, alle tafels en stoelen waren al klaargezet voor het voorleesontbijt. Er lagen leuke zelfgemaakte placemats en voor brood en beleg was gezorgd door de plaatselijke bakker en slager.       
 
Voor ik het wist zat ik al tussen de jongens en de meisjes een bruine boterham(met hagelslag) te smeren. Toen was het tijd om voor te lezen uit “Achtste groepers huilen niet” van Jaques Vriens.  Het gaat over de stoere Akkie die leukemie blijkt te hebben. Schrijver Jacques Vriens  putte voor het verhaal uit eigen ervaring.  Akkie (in het echte leven Anke) zat bij Jacques Vriens in de klas toen hij als leraar werkte op een basisschool. Nu is het weer actueel want het boek wordt dit jaar verfilmd en er zijn allerlei acties van KIKA waar scholen aan mee kunnen doen en waarmee kaartjes voor de film te winnen zijn.

Nadat ik verteld had wat er allemaal komt kijken bij het maken van de krant en een filmpje had laten zien werden er veel vragen gesteld door de leerlingen, één van de vragen was:  “wat is het leukste onderwerp waar u over geschreven heeft?”  daar hoefde ik niet zo lang over na te denken want dat was het huwelijksaanzoek van de twee zwarte pieten bij de intocht van Sinterklaas in Bergschenhoek.

Na afloop ging de bakker nog bij alle groepen langs om te vragen of de broodjes lekker waren en om hier en daar nog uitleg te geven over gezond brood eten. Dit leverde leuke gesprekken op, vooral in groep acht werden pittige vragen gesteld over vezels, granen en melkbrood.
De twee kleuterjuffen van het eerste uur, kwamen geheel in stijl naar school, in een mooie pyama met bijpassende slaapmuts. Ook de kleuters en de kinderen van groep drie mochten in slaapkleding naar school komen. Alle kinderen namen hun lievelingsboek mee naar school om in de klas tentoon te stellen.
Zelf ben ik ook nog even naar een kleuterklas gegaan, daar waren net de bakker, een soldaat en de postbode mij voor waarbij ik meteen dacht dat ik vast niet interessant genoeg voor hen zou zijn als journalist maar toen de kleuters mijn Ipad in het vizier kregen met daarop de App van de krant, had ik het helemaal gemaakt. Veel kinderen wisten al lang wat een Ipad was en het lijkt wel alsof hun kleine vingertjes al voorbestemd zijn om er soepel overheen te bewegen! Hoe moet dat als deze kinderen eenmaal in groep acht zitten?

Alle voorlezers kregen een origineel bedankje in de vorm van een 
door de kinderen  beschilderd  ontbijtbordje.  

                                                                                                                  .                                                                                                                                                                  
In de daarop volgende pauze kon er even buiten gespeeld worden, ook dat doen kinderen anno 2012 gelukkig nog graag. 

Niets veranderd dus….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten